Hetmat

Älgköttbullar från Jämtland

8 portioner - 60 minuter

Ingredienser

1 st gul lök
1 msk smör eller margarin till stekning
8 st enbär
1 kg älgfärs
2 dl vispgrädde
2 st ägg
1 msk salt
0.5 tsk mald vitpeppar

Instruktioner

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i matfettet i en stekpanna ca 5 min. Låt löken kallna på ett fat.
  2. Krossa enbären i en mortel. Blanda färsen smidig med grädde, ägg, lök, enbär, salt, timjan och peppar.
  3. Forma färsen till små, runda köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
  4. Hetta upp lite av matfettet i en stekpanna. När det är ljusgult och slutat skumma läggs några av köttbullarna i och får steka runt om 6-8 min.
  5. Ta upp köttbullarna på ett fat så länge och stek resterande köttbullar.
  6. Serveras bäst med nykokt potatis och brunsås